Voor bestuur Duurzaam Willemsoord is de eindstreep in zicht: ‘Dit zonnepark komt er!’

door | 7 dec 2023 | Geen categorie

„We zijn van het volhouden en de lange adem, want we doen het voor het dorp”, vertelt het bestuur van…

„We zijn van het volhouden en de lange adem, want we doen het voor het dorp”, vertelt het bestuur van Duurzaam Willemsoord in een interview in de Steenwijker Courant van 6 december j.l.. Hieronder vindt u het artikel, geschreven door Marianne Weegenaar.

Geen moment in de afgelopen zes jaar hebben ze gedacht ‘waren we er maar nooit aan begonnen.’ Ja, het was een kwestie van lange adem en ze zijn maar met een klein clubje, maar het zonnepark aan de Ronde Blesse bij Willemsoord komt er. Volkert Roos, Bart Kraan en Randy Leeper van Duurzaam Willemsoord blijven geloven in het belang van zon op land. „We zijn van het volhouden en de lange adem, want we doen het voor het dorp.”

De provincie Overijssel heeft het provinciale zonbeleid aangepast en wil geen zonnepanelen meer op landbouw- en natuurgrond toestaan. Voor het zonnepark bij Willemsoord heeft het nieuwe beleid geen consequenties; alle vergunningen zijn binnen en de eerste werkzaamheden zijn al gestart. De eerste helft van het park moet voor de zomer klaar zijn.

“Meer zon op dak lukte niet

„Wat we wel merken is dat we nog beter moeten uitleggen waarom het belangrijk is dat het er komt en het hier niet ten koste gaat van kostbare natuur”, stelt Volkert Roos. „Ook hebben wij eerst onderzocht of meer zon op dak mogelijk was. Veel daken bleken niet geschikt voor zonnepanelen, bijvoorbeeld door dakconstructies die geen panelen konden dragen. Ook waren er andere oorzaken, zoals banken die niet mee wilden werken.”

De drie bestuursleden zijn ervan overtuigd dat de opgave om voldoende duurzame energie op te wekken in Steenwijkerland niet gehaald kan worden met alleen zon op de daken. „Zelfs dit parkje is een druppel op de gloeiende plaat. Er is nu een zonnepark bij Wanneperveen, een kleintje in Oldemarkt en straks deze. En dan houdt het op, dankzij het nieuwe provinciale beleid.”

Hier komt het zonnepark De Ronde Blesse aan de Koningin Wilhelminalaan. (Foto Wilbert Bijzitter)

Ingewikkelde klus

„Wij lossen het energieprobleem van de gemeente niet op, maar we zijn wél van het handelen”, vervolgt Bart Kraan. „Het is best bijzonder dat de overheid duurzaamheidsdoelen stelt, maar tegelijkertijd de hele energietransitie aan de inwoners overlaat… We hebben het over een enorm initiatief met grote verantwoordelijkheden. Wij snappen heel goed dat verschillende lokale initiatiefnemers enthousiast beginnen er dan toch voortijdig mee stoppen. Je beschikt als gewone burger over geringe kennis, hebt te maken met hoge aanloopkosten en je bent wel verplicht om adviseurs in te huren, om de broodnodige kennis in te kopen. Het is echt veel makkelijker voor grote partijen, die een hele batterij aan juristen klaar hebben staan om dingen te regelen…”

„We wisten dat het tijd zou kosten en hebben te maken gehad met allerlei vertragingen”, somt Randy Leeper op. „Een gemeentelijk beleidsplan waar we lang op moesten wachten, vergunningen die niet opschoten, zienswijzen… ook de aansluitingen gingen niet echt snel. Daar is in september of oktober pas mee begonnen. Belangrijk, want je hebt niets aan een al werkend zonnepark als je de energie niet kwijt kunt.”

“We doen het voor het dorp

Voor alle drie de mannen geldt: ze doen het voor hun dorp. „Dat is altijd het uitgangspunt geweest”, stelt Kraan. „Als je je er zelf niet mee bemoeit, is er kans dat de zogeheten energiecowboys ermee aan de haal gaan, zoals bijvoorbeeld in Berkelland is gebeurd. Iedereen verdient daar aan zonnestroom, behalve het gebied zelf. Dan heb je wel een zonnepark vlakbij, maar profiteer je daar als dorp totaal niet van. En dat vinden wij juist belangrijk. Wij hebben gelukkig altijd goed contact gehad – en nog steeds – met parkeigenaar Jeroen Deddens uit Nieuw-Dordrecht.”

Op dit moment onderzoekt het bestuur hoe de opbrengsten van het zonnepark zo gunstig mogelijk ten goede kunnen komen aan de inwoners van Willemsoord. „Hoeveel risico wil je lopen? Niet te veel, want als het rendement dan tegenvalt, mag dat niet afgewenteld worden op het dorp. Zodra we daaruit zijn, gaan we iedereen weer informeren.”

Half doorlaatbare panelen

Het zonnepark wordt onderverdeeld in vijf kleine parkjes. Zodra er eentje klaar is, kan die worden aangesloten en kan er begonnen worden met stroom leveren. Daarna wordt het volgende vak aangepakt. „In overleg met Duurzaam Willemsoord heeft de eigenaar van het park gekozen voor half doorlaatbare panelen”, vertelt Bart Kraan. „Dat betekent dat de zon er doorheen schijnt, tot op de grond. Dat is goed voor het bodemleven. Ook is het de bedoeling dat er schapen onder de panelen door kunnen lopen.”

Het zonnepark wordt aan het zicht onttrokken door verschillende landschappelijke elementen: er worden houtwallen en singels aangelegd en er komt een wandel- en fietsroute door het park. Geprobeerd wordt om de route richting Friesland te realiseren.

Pannenkoeken van boekweit

Het hele plangebied op Steenwijkerlands grondgebied beslaat 30 hectare. 19 hectare daarvan wordt zonnepark; de rest wordt gebruikt voor de aanleg van groen en infrastructuur. Twee hectare zonnepark is voor onbepaalde tijd eigendom van Duurzaam Willemsoord, net als een stuk land van 1,5 hectare aan de Koningin Wilhelminalaan. Dit landje – met bestemming duurzaamheid en natuur – is er voor alle inwoners van Willemsoord en is afgelopen seizoen gebruikt om boekweit te verbouwen.

„Dit gewas is gedorst met een geweldige opbrengst”, vertelt Volkert Roos. „Tijdens de kerstmarkt van aanstaande zaterdag (9 december) worden van het boekweitmeel pannenkoeken gebakken. Een mooie manier om al iets concreets te laten zien van wat er met dit gezamenlijke perceel is gedaan!”

Foto-bijschrit:
V.l.n.r. Het bestuur: Bart Kraan, Volkert Roos en Randy Leeper
(Foto Marianne Weegenaar)

Gerelateerde berichten