Willemsoord plukt er de vruchten (én groenten) van

door | 30 apr 2020 | Geen categorie

De gemeente Steenwijkerland heeft onlangs een energiekrant uitgebracht. Deze uitgave geeft een goed en informatief beeld van de initiatieven die…

De gemeente Steenwijkerland heeft onlangs een energiekrant uitgebracht. Deze uitgave geeft een goed en informatief beeld van de initiatieven die er zijn in de gemeente. Uiteraard staat er ook een artikel in over de plannen voor het zonnepark in Willemsoord. Daarin legt Volkert Roos, voorzitter van Duurzaam Willemsoord, uit wat het plan inhoudt en wat de inwoners van Willemsoord eraan hebben. ‘We hebben 2 hectare bedongen voor zonnepanelen van onze eigen inwoners en nog eens 1,5 hectare voor dorpsgebruik. Met een moestuin en pluktuin, boomgaard, een akkertje met boekweit, een wandelpad. Educatief en aantrekkelijk tegelijk.’

Hier de tekst van het artikel.

Toekomstig zonnepark

Willemsoord plukt er de vruchten (én groenten) van

In 2020 bestaat Willemsoord 200 jaar. Mooi moment voor de kleine gemeenschap om groots uit te pakken, met een zonnig alternatief voor fossiele brandstoffen. Als alles meezit gaat namelijk nog dit jaar de bouw van start van een zonnepark waar het hele dorp straks de vruchten – én groenten – van plukt.

Het zonnepark in spe wordt aan de ene kant begrensd door de A32 – wie straks over de snelweg rijdt ziet wat Willemsoord in huis heeft – en aan de dorpszijde fraai afgewerkt met een dikke haag singels en houtwallen. Evergreens zorgen het jaar rond voor een groene aanblik. Ja, Duurzaam Willemsoord ziet het beoogde zonnepark (20 hectare) van een particuliere investeerder wel zitten, vooral omdat een aantal hectares volledig ten goede komt aan de dorpsbevolking.

Moestuin, pluktuin, boomgaard
‘We hebben 2 hectare bedongen voor zonnepanelen van onze eigen inwoners en nog eens 1,5 hectare voor dorpsgebruik’, zegt Volkert Roos. ‘Met een moestuin en pluktuin, boomgaard, een akkertje met boekweit, een wandelpad. Educatief en aantrekkelijk tegelijk.’ Het zonneparkproject van een Drentse boer kwam als geroepen voor Duurzaam Willemsoord, dat al een paar jaar zocht naar een geschikte locatie voor zonnestroom. Het moest allemaal wel een beetje behapbaar – en dus betaalbaar – blijven.

De locatie van het zonnepark past in de gemeentelijke beleidsnotitie over (grootschalige) opwekking van zonnestroom; hierin stelt Steenwijkerland een oppervlakte van maximaal 125 hectare beschikbaar voor “zon op land”, mits dat geen hinder geeft voor natuur en leefomgeving. ‘We hebben ook een enquête gehouden onder 25 direct omwonenden van het zonnepark en niemand had bezwaar’, zegt Volkert Roos. Nu de meeste procedures zijn doorlopen en er draagvlak onder de bevolking is, staat het sein bijna op groen: ‘We hopen eind 2020 te kunnen bouwen.’

Ook kleine beetjes helpen
Willemsoord telt 400 huishoudens. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een aandeel in het toekomstige zonnepark en een of meer certificaten kopen. Volkert Roos: ‘Daarnaast stimuleren we inwoners ook om zelf zonnepanelen op hun dak – of een gezamenlijk dak – te leggen. Duurzaam Willemsoord heeft meerdere infoavonden belegd over mogelijkheden van zonnestroom, isolatie en dubbel glas.’ Dat ook kleine beetjes helpen blijkt wel uit de verkoopactie van ledlampen in het dorp. ‘Een groot succes.’

De bespaartip van Volkert Roos? ‘Er wordt nog veel energie verspild zonder dat we het weten. Meet dat eens, het loont de moeite. Met een Wattmeter zie je direct hoeveel je huishoudelijke apparaten werkelijk verbruiken. Neem die oude koelkast, da’s een energievreter.’

(Foto: Het bestuur van Duurzaam Willemsoord, bestaand uit (v.l.n.r.) Arjan Stroeve, Bart Kraan, Volkert Roos, Jeroen van der Linde en Randy Leeper)

Tekst: Jolanda de Kruijf

Lees hier de energiekrant.

 

Gerelateerde berichten