Geef biodiversiteit een kans!

door | 10 feb 2020 | Geen categorie

Bermen of akkerranden vol met bloemen, veldjes met vlinders en vlinderonderwijs op scholen. Steenwijkerland heeft forse ambities om de biodiversiteit…

Bermen of akkerranden vol met bloemen, veldjes met vlinders en vlinderonderwijs op scholen. Steenwijkerland heeft forse ambities om de biodiversiteit vooruit te helpen. “We willen de biodiversiteit in onze gemeente versterken en daarvoor samenwerken met bijvoorbeeld boeren, inwoners, of de Vlinderstichting om het verschil te maken. Laat iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen”, zei wethouder Marcel Scheringa tijdens de drukbezochte Dag van de biodiversiteit, op 8 februari georganiseerd door de gemeente. Inwoners kwamen met diverse ideeën om Steenwijkerland bloemrijker te maken, zodat we meer vogels, bijen, vlinders en insecten gaan zien. En ziet u een stukje gemeentegrond dat groener en bloemrijker kan? Meld het bij de gemeente!


Samen kunnen we iets doen aan het probleem dat de natuur, de verscheidenheid aan dieren, planten en ecosystemen, achteruit holt. Het kunnen kleine en grote acties doen. “Laten we elkaar inspireren voor een duurzame toekomst”, aldus Marcel Scheringa.
De gemeente doet het volgende: met de boerenorganisatie LTO worden gesprekken gevoerd over het inzaaien van bloemrijke akkerranden en over natuurinclusief boeren, waarbij nestgelegenheid geboden wordt. Samen met de Vlinderstichting worden dit jaar vlinderidylles gemaakt en op acht basisscholen wordt gestart met vlinderonderwijs. Het IVN gaat workshops geven over de levende tuin.

Wat gebeurt er al?
Ook bij het bouwen van huizen en gebouwen zijn er mogelijkheden om de biodiversiteit te versterken. Het is een nieuwe methode van bouwen waarbij gekeken wordt of en hoe vogels zich onder het dak kunnen nestelen. Ook groene daken en gaten in de spouwmuren voor vleermuizen behoren tot de mogelijkheden.

Operatie Steenbreek
Iedereen kan in zijn eigen tuin aan de slag. Een levende tuin maak je zelf. Er loopt de operatie Steenbreek, waarbij mensen tegels uit hun tuin halen en daar planten neerzetten om zo hun tuin te vergroenen. Dan is de tuin ook minder warm in de zomer en – ook belangrijk –  het water kan beter weg.
In 2025 moeten alle schoolpleinen in Overijssel groen zijn, zodat kinderen lekker kunnen spelen en meer bewegen. Uit onderzoek is gebleken dar er minder pestgedrag is als scholen groen zijn.

Groene loper in Overijssel
Op diverse plaatsen wordt gewerkt aan een groene loper. Dat is een lokaal netwerk van groene buurten. Er is inmiddels een aantal initiatieven van mensen die samen aan de slag zijn gegaan in hun eigen omgeving. Van een mooi bloemenveldje knapt een buurt en de inwoners op. Het is ook gezellig om samen een stukje grond aan te planten.
Ziet u bijvoorbeeld een stuk gemeentegrond dat groener kan? Meld het bij de gemeente, zodat samen bekeken wordt wat mogelijk is. Ook een vereniging kan dit doen.

Kijk voor meer informatie op www.groenbezig.nl

Egelsnelweg
Merel Klaarmond , coördinator van de egelwerkgroep, gaf veel informatie over de egel en hoe je je tuin geschikt kunt maken voor egels. Op een heel simpele manier eigenlijk. Zorg voor een nestplaats, ruim niet teveel bladeren op in je tuin, zorg voor een veilige vijver, zodat ze niet verdrinken. Of zet een egelhuisje neer.


Hoe stel je je tuin open voor egels? Zorg in de schutting voor een opening van 13 x 13 cm, zodat ze niet de weg hoeven oversteken. Zo ontstaat een parcours van tuinen. Dit kun je ook met een aantal buren doen. Het komt erop neer dat een insectvriendelijke tuin een egelvriendelijke tuin is. Je mag ze bijvoeren, maar niet meer eten dan ze in 24 uur op kunnen en geef ze liever geen melk.

Kijk voor meer informatie op www.egelsnelweg.nl

Vlinderidylle in de buurt
De Vlinderstichting helpt de natuur een handje. Tijdens een workshop werden diverse voorbeelden getoond van bloemenveldjes, vlinderidylles, bij een flat of woonhuizen. Van het inzaaien wordt een feestelijke gebeurtenis gemaakt, met een schoolklas en kinderen uit de buurt. Het is wel belangrijk om omwonenden goed voor te lichten over waarom daar niet gemaaid wordt en wat de bedoeling is.

Wat kun je zelf doen in je eigen tuin. Een paar tips:
Haal een paar tegels eruit en plant planten die vriendelijk zijn voor bijen en vlinders. Daar fleurt je tuin ook van op!
Vang regenwater op voor de tuin en geef je planten daarmee water
Creëer een hotspot voor bijen in je tuin
Zorg voor verschillende bloeiende en inheemse planten, liefst meerjarig

Lees ook het verslag van deze dag: Veel aandacht voor natuur in stad en dorp

(Foto’s: Pixabay)

Gerelateerde berichten